Монстр Хагі Вагі – новий тренд серед іграшок: чи варто непокоїтися за психіку дитини |


Монстр Хагі Вагі – новий тренд серед іграшок: чи варто непокоїтися за психіку дитини

Хагі-вагі: за чи проти? - Інформатор Коломия

Новий улюбленець дітей 4-9 років – іграшка з горор-гри Хагі Вагі. За сюжетом, монстр обіймає та вбиває людей, у реальності – спить поруч із дитиною.

Якось п’ятирічний Данилко повернулася з садочка і довго розповідав мамі про синього пухнастика, який йому дуже сподобався. Віннавіть обіцяв віддати увесь свій іграшковий транспорт на дитмайданчик, а для нього це – головний скарб, тільки б ми йому купили Хагі Вагі. Такі “жертви” з боку дитини не залишилися поза увагою, тому мама пішла дивитися, що таке Хагі Вагі.

– Ваню, це і є Хагі Вагі? – намагалася підібрати нормальні слова до чудовиська, яке бачила на картинці.

– Так. Дивись, який він милий, – із закоханими очима відповідав Данилко. – Дивись, як він усміхається…

Така ж реакція на іграшку – у багатьох батьків та педагогів.

Чи безпечний для психіки дитини цей зубастий монстр з трикутною головою?

Батьки, з вами все добре. Не хвилюйтеся

Якщо ви бачили Хагі Вагі та всіх інших його родичів, але на відміну від дітей не поділяєте такого захоплення, то видихайте. Усе добре. Ви не поїхали дахом. У дорослих – інше уявлення про світ. І це нормально, кажуть психологи. Хагі Вагі – це зубасті монстри. А у дорослих вже закладена асоціація: якщо показує зуби, це небезпечно. А у Хагі Вагі аж три ряди зубів.

Тому дорослим він здається агресивним. Крім того, більшість батьків все ж читали в інтернеті про гру, звідки сам Хагі Вагі, тому у них і думка, який же він страшний монстр. Діти сприймають це інакше. Він яскравий і в кольорах, які не “викликають” небезпеку. А зуби – це саме усмішка. Для них Хагі Вагі – це щось м’яке, пухнасте, що можна обійняти.

Хагі Вагі вбиває в грі, чи не вплине цей гнрой на дитину?

За сюжетом гри, експрацівник фабрики іграшок Playtime Co вирушив на занедбане виробництво. Його мета – розібратися, чому загадково зникли всі працівники, а для цього треба відновити події катастрофи, яка мала божевільні наслідки. Всередині будівлі за ним починає гнатися Хагі Вагі. 

Утім, зазвичай діти цю історію не знають і сприймають Хагі Вагі як просто м’яку іграшку. 

“Спочатку персонаж дійсно задумувався як монстр, від якого треба рятуватися. Але коли з’явилися ролики в TikTok, образ персонажа змінився. Там навіть меми з’явилися: “У нас пропав Хагі Вагі”. І ми чуємо дитячий голос, який це каже. Тобто його “перепрограмували” на іграшку-обіймашку”.

Крім того, є відео, де в головних ролях – Хагі Вагі та його друзі. У роликах ці персонажі зменшуються. Для дітей усе, що менше за зріст людини, автоматично стає нестрашним.

Монстр-іграшка як захист у часи війни

Психологиня додає, що в часи війни в Україні Хагі Вагі, навпаки, для дітей став іграшкою-захистом. 

“У нього багато зубів, тому уважні дорослі можуть обіграти страхи дітей, які бояться спускати в укриття або лякаються сирен. Мовляв, дивись, у тебе є Хагі Вагі, ось які в нього зуби. Він точно зможе захистити тебе”.

Для дітей такий метафоричний захист важливий, кажуть психологи.

Моя дитина боїться Хагі Вагі: що робити

Хагі Вагі настільки популярна іграшка, що хоча б в однієї дитини на майданчику чи в дитсадочку вона може бути. Отже, більшість дітей з нею зіштовхувалися. І не всі в захваті. Якщо дитина каже, що боїться Хагі Вагі або їй наснився страшний сон, на це треба відреагувати.

Крім того, батькам слід звернутися до вихователів та вчителів, які мають також відредагувати на страхи дитини.

“Вихователька має сказати батькам дитини, яка приносить Хагі Вагі, щоб залишали іграшку вдома.

Тому без скандалів, а спокійно:

“У нас в групі неоднозначне ставлення до цієї іграшки. Просимо в садочок її не приносити”

Не треба соромитися казати про такі речі. Зараз треба бути особливо обережними з емоційним станом дітей.

Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Оставить комментарий



На wordpress создание тем и шаблонов.